Umut Vakfı’nın 2023 Türkiye Silahlı Şiddet Haritası’na göre, Karadeniz Bölgesi, 555 silahlı şiddet olayıyla, 266 kişinin hayatını kaybettiği ve 517 kişinin yaralandığı birinci sıradan ikinci sıraya yükseldi.
Umut Vakfı’nın 2023 Türkiye Silahlı Şiddet Haritası’na göre, Karadeniz Bölgesi, 555 silahlı şiddet olayıyla, 266 kişinin hayatını kaybettiği ve 517 kişinin yaralandığı birinci sıradan ikinci sıraya yükseldi. Zonguldak ise 39 olay, 22 ölü ve 36 yaralı ile dikkat çekti.
Ülke genelinde 2023 yılında medyada yer alan 3,773 silahlı şiddet olayında 2,318 kişi hayatını kaybederken, 3,820 kişi de yaralandı. Bu olayların çoğunda ateşli silahlar (3,212) ve kesici aletler (561) kullanıldı.
Karadeniz Bölgesi’ndeki artan şiddet olayları, bireysel silahlanmadaki artış ve özel günlerde kutlama amaçlı silah kullanımıyla ilişkilendiriliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özer, bireysel silahlanmanın artmasının silahlı şiddeti tetiklediğini belirtiyor. Uzmanlar, silaha erişimi azaltmanın önemine vurgu yaparak, bu yönde çalışmaların artması gerektiğini ifade ediyor.
Prof. Dr. Özer, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan yorgun mermi vakalarının arttığına dikkat çekiyor. Yorgun mermi, insan kafatası veya göğüs kemiğini geçerek ölüme neden olabilen bir tehlike arz ediyor. Özel günlerde rastgele ateş açmanın bu tür vakalara yol açtığına ve bu alışkanlığın sonlanması gerektiğine vurgu yapıyor.
Umut Vakfı’nın verilerine göre, Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Samsun, Trabzon ve Çorum’da silahlı şiddet olaylarının yüksek olduğu görülüyor. Prof. Dr. Özer, bu bölgelerde özel çalışmalar yapılması ve devletin silaha erişimi azaltma konusunda adımlar atması gerektiğini belirtiyor.
TAHSİN ERDEM’E İMAMOĞLU’NDAN TAM DESTEK!