Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve Kamu İktisadi teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, Zonguldak’ta kanser vakası sayısının ne kadar olduğunu, artan kanser vakaları karşısında ne tür tedbirler alındığı ve alınacağını sordu.
Yavuzyılmaz, geçtiğimiz hafta TBMM’ye sunduğu soru önergesi ile Zonguldak’ta son beş yılda kanser tanısı konulan vakalara ilişkin istatistiki bilgileri Bakanlıktan isterken, kanserden korunma ve kanserle mücadele adına atılan adımların bilgisini talep etti. Milletvekilinin önergesinde 2015-2019 yılları arasında Zonguldak ili genelindeki faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarında Kanser tanısı konulan hasta sayısının ne kadar olduğu bilgisi aranırken, bu vakaların coğrafi dağılımları, cinsiyete ve kanser türlerine göre görülme sıklıkları ile Bakanlığın ücretsiz kanser taraması gibi erken teşhis mekanizmalarını ne sıklıkla kullandığı soruldu.
Yavuzyılmaz önergesine ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde bu yıl yaklaşık 18 milyon yeni kanser vakası ve yaklaşık 9,5 milyon kanser nedenli ölüm olacağının öngörülürken, kanser ülkemizde ve dünyada en ciddi halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilmeye devam ediyor. Hem Türkiye’de hem de bölgemizde kanser nedenli ölümler, tüm ölümler arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm nedeni istatistiklerine göre de Zonguldak’ta son 10 yıl içerisinde iyi huylu ve kötü huylu tümörlerine bağlı hastalıklarından ölen sayısındaki artış dikkat çekicidir. Kanser nedeniyle ölen kişi sayısı 2009 yılında 556, 2018 yılında 856 olarak açıklanmış son 10 yılda %54 oranında artış görüşmüştür.
Kanserle mücadelede en etkili yol, erken teşhis ve tedavidir. Ancak neredeyse 5 kişiden 1’inin kanser nedeniyle öldüğü ülkemizde, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yeterli adımlar atıldığı söylemek çok zor. Ülkemizde, 2012 yılından itibaren Ulusal kanser tarama programlarına başlandı. Bu tarama standartları kapsamında, rahim, meme ve bağırsak kanserleri için incelemeler yapılıyor ve Türk Tabipler Birliğinin (TTB) yapmış olduğu çalışmalara göre Türkiye’de her yıl 15 milyon kişinin taranması öneriliyor. Ancak mevcut verilere göre bu sayının ülkece çok gerisindeyiz. Kanser vakalarının yaklaşık olarak %50’si önlenebilir nitelikte. Ülkemizde her yıl binlerce ölüme neden olan kansere karşı bilinci artırmak adına ulusal çapta çalışmaların yapılarak, farkındalığın arttırılması zaruridir. Kanserde hayat kurtaran erken tanı mekanizmalarının güçlendirilesi, her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konulan ülkemizde yetkililerin görevi ve öncelikli sorumluluğudur.”
Milletvekilinin soru önergesinde yanıtı aranan sorular ise şu şekilde sıralandı
• Tanı konulan hastaların coğrafi dağılımı (ilçe – belde) nasıl gerçekleşmiştir?
• Tanı konulan hastaların yıllara göre dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?
• Tanı konulan hastaların içinde kanser türüne göre dağılım nasıl gerçekleşmiştir?
• Tanı konulan hastaların içinde cinsiyete göre dağılım nasıl gerçekleşmiştir?
• Son beş yılda (2015-2019) Zonguldak ili genelinde bakanlığınıza bağlı kuruluşlarca ücretsiz kanser taraması yapılmış mıdır? Tarama hangi sıklıkla yapılmış ve kaç vatandaşımız kanser taramasından geçmiştir?
• Kanserden korunma ve kanserle mücadelenin başlıca yolu olarak kabul edilen, erken teşhis mekanizmalarının geliştirilmesi adına bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmaktadır?
BAKANLIK TEDBİRLERİ AÇIKLADI