CHP Zonguldak 22. Dönem Milletvekili Harun Akın, daha öncede kaleme aldığı Corona virüs sonrası Zonguldak İlinin durumu ile ilgili düşüncelerini paylaştı.
Akın Zonguldak’ın Türkiye’nin üretim merkezi olacağını belirterek sosyal medya hesabı üzerinden enerji ve üretim konulu bir yazı yayımladı.
İşte Harun Akın’ın kaleme aldığı o yazı;
“Sevgili Dostlarım,
Corona salgını ile evlerimize kapandığınız 11 Mart’tan bugüne tam 54. gün bitiyor. Bu süreçte bol bol vaktimiz oldu. Hepimiz kendimize göre bir şeyler ile meşgul olarak evdeki günlerimizi değerlendik diye düşünüyorum. Ben bugün sizlerle ilkini 4 Nisan’da paylaştığım, Corona ve sonrası Zonguldak ilimizin durumu ile ilgili düşüncelerimin dördüncüsünü paylaşıyorum.
Sevgili dostlarım, önceki yazılarımda Corona salgını ile birlikte iki şeyin öne çıkacağı düşüncemi sizlerle paylaşmıştım.
Üretim ve İnsan..
Okul yıllarımızda Coğrafya dersimizde öğretmenimiz bize Türkiye’nin tarımda dünya ülkeleri içinde kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduğunu anlatırdı. Ülkemiz bir tarım ve üretim ülkesiydi. Peki bugün ne durumdayız? Üretim konusunda olumlu şeyler söylemek imkansız. 40 yıl önce kendi kendine yetebilen ülkemizin, bugün soğanı ve patatesi ithal ettiğini görmek,gelinen durumun ne kadar acı olduğunu ortaya koymaktadır.
Zonguldak ilimizde yerin altında çıkarılmayı bekleyen kömürü varken ithal gemilerin Zonguldak limanına kömür getirdiğini görmek, hem ilimiz hem de ülkemiz adına nasıl bir durumda olduğumuzu ortaya koyuyor.
Corona salgını tüm insanlığı sıkıntıya soktu. Çok büyük bir panik yaşadığımız bir gerçek. Ama bu lanet salgın bitecek ve hayatımız devam edecek. İnandığım Zonguldak’ın geleceği ile ilgili düşüncelerim her gün daha da güçleniyor. Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Güçlü bir şekilde öne çıkacağına inandığım Üretim ve İnsan yönünden,
Ülkemiz büyük bir avantaja sahiptir. Avrupa’nın en genç nüfusu Türkiye’de. Avrupa’nın üretim noktasında en avantajlı ülkesi yine Türkiye’dir.
Tarımda 40 yıl önce kendisine yetebilen ülkemiz, 2019 rakamlarına göre 5 milyar dolar ithalat,2 milyar dolar ihracat yapmıştır. Maalesef, kendine yeten ülkemiz tarımda ithalatçı duruma gelmiştir.
Sadece Tarım mı? Tabi ki hayır.
Ülkemiz Enerji kaynakları konusunda da önemli bir konuma sahip olmasına rağmen,ithalatı seçmiş olup ülkemiz kaynaklarını öne çıkaran politik anlayıştan uzak bir düşünce ile günümüze gelmiştir. Tabiki ilimiz Zonguldak’ı ilgilendirdiği için sizlere bugün, ülkemizin Enerji Kaynaklarından bahsetmek istiyorum. Enerji Kaynaklarımızı sıra ile ele alırsak Taşkömürü en başta gelmektedir.
Taşkömürü; Ülkemizde bir tek Zonguldak ilimizde çıkarılmaktadır.
Demir Çelik sektörünün, elektrik üretiminin çok önemli bir parçası olduğunu biliyoruz. Dünya Taşkömürü üretiminin yüzde 14’ü, demir çelik sektöründe kullanılmaktadır. Polonya’nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 92’sini kömürden sağladığını bilmekteyiz.
Zonguldak ilimizde Erdemir’in, Karabük ilimizde Kardemir’in olması gerçeği, bölgemizin ne kadar önemli bir konumu olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Dünya kömür ticaretinin yüzde 90’ı deniz yoluyla yapılmaktadır. Şu anda inşaatı hızla devam eden Filyos limanı ve Zonguldak, Ereğli limanları ile, Taşkömürü, demir çelik sektörleri,enerji santralleri ile,demiryolu ve karayolları ile bitirilecek karayolu tünelleri ile,
Zonguldak bir ülkenin tamamında olabilecek değerlere sahip bir ilimizdir.
Zonguldak havzasında 1942 yılından günümüze kadar yaklaşık 246 milyon ton kömür üretilmiştir. 1865 yılından bugüne kadar 400 milyon ton kömür üretilmiştir. Zonguldak havzasında Taşkömürü jeolojik rezervi 1.518 milyar ton olduğu ve bilimsel olarak hesaplanmış 150 ile 200 yıl daha çıkarılacak kömür rezervi olduğu gerçeği Zonguldak ilimizin yeni dünya düzeninde ne kadar önemli bir şekilde ortaya çıkacağını göstermektedir.
Net olarak yazıyorum…
“Madencinin Feneri Sönmeyecektir”
Bir başka önemli enerji kaynağımız olan Linyit kömüründen de bahsetmek istiyorum. Linyit üretiminde ülkemiz dünya ölçeğinde önemli bir yere sahiptir.
Ülkemizin yaklaşık on ilinde linyit üretimi yapılmaktadır. Taşkömürü ile Linyit üretimi eskiden olduğu gibi işletme anlayışının temelinde söz sahibi Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Enerji Bakanlığının olduğu özerk bir yapı ile Ülkemizin ve dünyanın sayılı Enerji üretim şirketi olabilir.
Önceden Taşkömürü ve Linyit TKİ bünyesindeydi. Sonradan ayırdılar, TTK ve TKİ olarak iki kurumda iddiasız bir şekilde üretim yapmaya çalışıyorlar.
Bunların yanında; Petrol, doğal gaz, hidrolik enerji, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji,güneş enerjisi, biyokütle enerjisi ile ülkemiz Corona sonrası üretime değer veren anlayış ve hükümet politikaları ile önemli bir konuma gelebilir, düşüncemi paylaşmak istiyorum.
Zonguldak; Kömürü, çeliği, elektrik üretimi yanında tarımı ile de söz sahibi olabilecek bir değere sahiptir.
Zonguldak; Corona sonrası kömürünü yeniden güçlü bir şekilde çıkaran, elektrik üretimini insan sağlığına zarar vermeden gerçekleştiren,
Ülkemizin en büyük Limanları ile, (Filyos Limanı devreye girdikten sonra)
Uçakların indiği havaalanı ile, Ereğli’den İskenderun’a kadar giden Demiryolu ile,
Karayolları ile, Ülkemizin en büyük üretim ve istihdam merkezi olabileceği, düşüncelerimi kuvvetli bir şekilde sizlerle paylaşmak istedim.
“Vardır senin renginde şehit madenci kanı,
Bu gerçekleri söyleyelim ki sürsün madencinin şerefi şanı “
Saygı ve sevgilerimle.. 03/05/2020
Harun Akın”
ÜNLÜ İLAHİYATÇI HAYATINI KAYBETTİ