Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 28 Ocak tarihinde TBMM’ye sunduğu soru önergesi ile Zonguldak’ta son beş yılda kanser tanısı konulan vakalara ilişkin istatistiki bilgileri Bakanlıktan isterken, kanserden korunma ve kanserle mücadele adına atılan adımların bilgisini talep etmişti.
Yavuzyılmaz’ın önergesinde, 2015-2019 yılları arasında Zonguldak ili genelindeki faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarında Kanser tanısı konulan hasta sayısının ne kadar olduğu bilgisi aranırken, bu vakaların coğrafi dağılımları, cinsiyete ve kanser türlerine göre görülme sıklıkları ile Bakanlığın ücretsiz kanser taraması gibi erken teşhis mekanizmalarını ne sıklıkla kullanıldığı sorularına yanıtlar aranmıştı.
” Milletvekilinin soru önergesinde yanıtı aranan sorular ise şu şekilde sıralandı
• Tanı konulan hastaların coğrafi dağılımı (ilçe – belde) nasıl gerçekleşmiştir?
• Tanı konulan hastaların yıllara göre dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?
• Tanı konulan hastaların içinde kanser türüne göre dağılım nasıl gerçekleşmiştir?
• Tanı konulan hastaların içinde cinsiyete göre dağılım nasıl gerçekleşmiştir?
• Son beş yılda (2015-2019) Zonguldak ili genelinde bakanlığınıza bağlı kuruluşlarca ücretsiz kanser taraması yapılmış mıdır? Tarama hangi sıklıkla yapılmış ve kaç vatandaşımız kanser taramasından geçmiştir?
• Kanserden korunma ve kanserle mücadelenin
başlıca yolu olarak kabul edilen, erken teşhis mekanizmalarının geliştirilmesi
adına bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmaktadır?
Yavuzyılmaz Bakanlıkça yanıtlanmayan sorularına ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kanser ülkemizde ve dünyada en ciddi halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilmeye devam ediyor. Hem Türkiye’de hem de bölgemizde kanser nedenli ölümler, tüm ölümler arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm nedeni istatistiklerine göre de Zonguldak’ta son 10 yıl içerisinde iyi huylu ve kötü huylu tümörlerine bağlı hastalıklarından ölen sayısındaki artış dikkat çekicidir.
Kanser nedeniyle ölen kişi sayısı 2009 yılında 556, 2018 yılında 856 olarak açıklanmış son 10 yılda %54 oranında artış görüşmüştür. Son olarak hayatının baharında 29 yaşında, gencecik Emine Gök kardeşimizi mide kanserinde kaybettik.
Artık neredeyse her ailede görülen ve genç / yaşlı dinlemeyen kanser hastalığıyla mücadelede en etkili yol, erken teşhis ve tedavidir. Ancak neredeyse 5 kişiden 1’inin kanser nedeniyle öldüğü ülkemizde, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yeterli adımlar atıldığı söylemek çok zor. Ülkemizde, 2012 yılından itibaren Ulusal kanser tarama programlarına başlandı. Sağlık Bakanlığına, “2015-2019 yılları arasında Zonguldak ili genelindeki faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarında Kanser tanısı konulan hasta sayısının ne kadar olduğu bilgisi aranırken, bu vakaların coğrafi dağılımları, cinsiyete ve kanser türlerine göre görülme sıklıkları ile Bakanlığın ücretsiz kanser taraması gibi erken teşhis mekanizmalarını ne sıklıkla kullanıldığı” sorduk.
Bakanlık sorularımıza yanıtsız kaldı. Halkımızı aydınlatmak, sorunun boyutlarını ortaya koymak, sorunlarla mücadele etmek adına bu önergeler çok kıymetlidir. Bakanlığı, bir kez daha, TBMM’nin en temel yasama faaliyetlerinden biri olan soru önergelerine yanıt vermeye davet ediyorum.”
BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI