Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş, Kız Enstitüsü ( Kız Meslek Lisesi ) binasının Kültür Varlığı olarak tescili hakkında: görüş, öneri ve uyarılarda bulundu.
Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan
Demirtaş, Kız Meslek Lisesi binasının kültür varlığına tescilinin
ardından açıklamada bulundu. Demirtaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
“Bir yapının Kültür Mirası olarak tescili kararı; Kültür Varlıkları Koruma Kurulundaki akademik kariyerli, konularında uzman birçok bilim insanı tarafından, ayrıntılı araştırmalar, incelemeler ve değerlendirmeler sonucu alınıyor. Şu anda Kız Enstitüsü binası hakkında alınmış kesin bir tescil kararı yok. Son ara kararda, bazı kurumlardan görüş istenmişti ve bekleniyordu. Bu arada binaların depreme dayanıklı olmayabileceği gerekçesiyle Belediyenin itirazı ve uyarıları oldu.
Yapılar depreme dayanıklı olmayabilir. Ancak bu; kültür varlığı olarak tescilin ortadan kaldırılacağı, yapının yok edileceği anlamına gelmez. Yapının kültür mirası olarak tescil edilmesi kararı ayrıdır, depreme dayanıklı olup olmaması konusu çok ayrıdır. Deprem yönetmelikleri ve kentlerin deprem risk dereceleri zaman içinde değiştiriliyor. O nedenle, yapıldığı yıllarda depreme dayanıklı olarak yapılmış olan binalar, bu günkü değerlerde depreme dayanıklı görünmüyorsa, dayanıklı olacak şekilde güçlendirilirler. Birçok kültür varlığı binalarımızın ve tarihi yapılarımızın depreme dayanıklı olmadığını, güçlendirilerek dayanıklı hale getirildiğini veya yıkıntı halinde olsalar dahi, aslına uygun şekilde inşa edildiğini görüyoruz.
Yılların kültür mirasları bu şekilde yaşatılıyor, nesiller aktarılabiliyor.
Salt depreme dayanıklı olmamak tescil çalışmalarını ve kararını etkilememesi gerekir.
Eğer sadece bu gerekçeyle çalışmalar devam etmez, Kız Enstitüsü binası hakkında alınması muhtemel tescil kararı çalışmaları durdurulursa, işin içinde başka oyunlar, kurula baskılar var demektir.
Kız Enstitüsü binası yaklaşık 60 yıldır eğitim ve öğretime hizmet veriyor. Belleklerde, nesillerden nesillere aktarılan güzel anılarda da yaşatılıyor. O nedenle; Şehir Hastanesinin çok hatalı yer seçiminin ve otoparksız projesinin günahını çeşitli baskı ve cinliklerle kültür mirası Kız Enstitüsü binasına yüklemek ve yıkmak doğru değildir. Hele, hele otopark yapılsın diye yıkıp, yok etmek gaflettir.”
Öneri çözümler
“Şu anda rantiyenin gözdesi yakın çevrede açık ve kapalı otopark yapılacak çok sayıda boş alanlar var. Oralar; belediye meclisinde acilen imar değişikliği yapılarak kamu hizmetine ayrılmalıdır.
Hastane çevresindeki bazı yapılar ve boş alanlar istimlak edilerek, hastanenin etrafı açılmalıdır.
Açık ve kapalı otoparklar, yeşil alanlar, oturma-dinlenme mekanları oralarda tertiplenmelidir.
Bu yönde çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, o çevrede yapı ruhsatı verilmemeli.”
Uyarılar
“Bu çalışmalara şimdiden başlanmazsa; bir veya iki sene sonra hastane hizmete açıldığında, hastanenin önü; yoğun yaya ve araç trafiği nedeniyle kitlenecek ve hastane hizmet veremez durumlara düşecektir.
İşte o zaman Kız Enstitüsü binalarının yıkımına bu gün şiddetle karşı olanlar bile, binaların biran önce yıkılmasını hep bir ağızdan bağırarak isteyecekler.
Otoparkı olmayan projeleri kabul edip ihalesini yapanlardan, eksik ve yanlışları giderecek gerekli tadilatları yapmaları istenmez, saydığım gibi önlemler şimdiden alınmazsa, yaşanacak olan; Zonguldaklıların; yıkılmasını hiç istemedikleri, karşı çıktıkları 60 yıllık kültür ve eğitim yuvası Kız Enstitüsü binasının bir an önce yıkılmasını istemeleri ve yıkımını hoşlanarak seyretmeleri olacaktır.
Görünen, oyalamalarla işin oraya doğru sürüldüğü. Olacakları görmek için kahin olmak da gerekmiyor.”
KARAELMAS TV ÇOK KONUŞULDU